In het kort

  • Sollicitatievideo’s worden steeds vaker gevraagd door bedrijven

  • Niet alle video’s zijn even goed, dus 3 tips voor betere video’s (zie ook de video)

  • 1. Ken je publiek en pas je verhaal daarop aan

  • 2. Weet wat je wil zeggen, maar oefen het niet dood

  • 3. Zorg voor goed geluid zodat men ook kan horen wat je te zeggen hebt.

  • Zeker weten dat je een goede video hebt? Laat er een maken! (Bijvoorbeeld door ons)

Tip 1: Ken je publiek... ...en pas daar je verhaal op aan.

Sollicitatievideo’s. Je komt er tegenwoordig niet meer omheen als je solliciteert. Het is namelijk niet alleen een goede manier om je te presenteren aan potentiële werkgevers als ze je nog totaal niet kennen, maar het wordt ook steeds vaker tijdens de sollicitatieprocedures ingezet door bedrijven. Neem bijvoorbeeld Unilever, die het verplicht stelt voor sollicitaties voor hun traineeship. (Alhoewel sommige bedrijven zelfs nog iets verder gaan, en je ongemerkt filmen terwijl je ongemerkt al het sollicitatiegesprek aan het voeren bent.)

Online zijn inmiddels dan ook genoeg voorbeelden te vinden. Van hoogst professionele clips tot de “selfie” blog-achtige video’s die gemaakt zijn door mensen zelf. En wat toch vooral opvalt is het grote verschil tussen al die video’s. De professionele zitten vaak goed in elkaar, waarbij er is nagedacht over het verhaal en de spreker goed verstaanbaar is. Bij de zelf gemaakte video’s zie ik daarentegen vaak nogal wat ruimte voor verbetering. En aangezien we hier toch met z’n allen zijn om elkaar te helpen wil ik jullie graag helpen met drie tips voor een betere sollicitatievideo, in een video, met wat meer uitleg hieronder.

Tip 1: Ken je publiek... ...en pas daar je verhaal op aan.

Het idee achter een goede video is dat je een verhaal aan het vertellen bent over jezelf. En in een goed verhaal speelt meer dan alleen je eigen tekst. Denk bijvoorbeeld even aan een film als Harry Potter. Niet alleen de teksten zijn hierbij goed, maar ook de locaties en de kostuums passen bij het verhaal. Alles wordt dus ingezet om een goed en geloofwaardig tovenaarsverhaal te vertellen.

Het is dus ook een goed idee om deze concepten toe te passen in je eigen video. Denk eerst na over wie je publiek is (vaak een recruiter, maar misschien ook een manager of inkoper) en zorg ervoor dat je verhaal aansluit bij wat zij willen ervaren, bijvoorbeeld dat jij een probleem van hen komt oplossen op een professionele manier. Probeer je bijvoorbeeld een consultancy opdracht binnen te halen, maak dan een verhaal waarbij je voor een kantoor in pak vertelt hoe je het voor ze gaat oplossen. Zo pas je dus je eigen kostuum en omgeving aan op je verhaal om het publiek hierin mee te krijgen.
Tip 2: Weet wat je wil zeggen... ...maar oefen het niet dood.

Authenticiteit is alles, tenminste, als je het internet moet geloven. Tijdens solliciteren is dit in ieder geval zeker van toepassing, want uiteindelijk gaat het de bedrijven erom dat ze zo snel mogelijk duidelijk hebben wie jij echt bent. Daarom is het van belang dat je van tevoren wel een goed idee hebt van wat je wil zeggen, maar dat je niet als een houten Klaas van een blaadje je tekst staat op te lezen.

Een paar keer oefenen wat je wil zeggen voor de spiegel kan ook zeker geen kwaad, maar probeer niet te acteren. Het gaat uiteindelijk om de echte jij. En des te eerder de kijker weet wie jij bent, des te sneller zal die geneigd zijn om je uit te nodigen (als je tenminste past binnen het bedrijf, anders wordt je ook heel snel niet uitgenodigd).
Tip 3: Zorg voor goed geluid... ...zodat men ook kan horen wat je zeggen hebt.

Niets is zo teleurstellend als naar een filmpje kijken en tegelijkertijd slecht geluid horen. Wat ik daarmee bedoel? Kijk maar even naar dit voorbeeld en oordeel zelf:

Snap je het nu? Goed geluid is een eerste voorwaarde voor een goede sollicitatievideo. En het hoeft niet superduur te zijn. Je kan een microfoon die je kunt aansluiten op je telefoon of camera al huren voor €5,- per dag (nee, we worden niet gesponsord door dit bedrijf). Voor een paar euro kun je dus al een groot verschil maken in de kwaliteit van de video.

Mocht dat nou allemaal te veel moeite voor je zijn, zorg dan in ieder geval dat je een stille ruimte opzoekt mo zo min mogelijk achtergrond geluid te hebben. En zorg er dan ook nog voor dat er iets van zachte meubels zoals een bank of bed staan of gordijnen hangen om de galm een beetje tegen te gaan. Dit scheelt in ieder geval ook al een hoop.

Wil je het aan de andere kant echt goed doen en je geen zorgen willen maken over bovenstaande punten, huur dan iemand in die de video voor je maakt. Die zorgt niet alleen voor goede beelden en geluid, maar maakt er uiteindelijk ook nog een filmpje van met een verhaal erin. Het kost misschien wat meer, maar als het je die baan kan bezorgen is het dat toch wel waard? Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen op dit gebied? Kijk eens op deze pagina of neem vrijblijvend contact met ons op om meer te weten te komen!

Conclusie

Het maken van een goede sollicitatievideo is zeker niet makkelijk, maar je kunt je eigen video met deze drie tips in ieder geval een boost in de goede richting geven.  Natuurlijk zijn er nog veel meer tips en wij zijn natuurlijk ook nieuwsgierig naar jullie tips. Laat ze dus achter in de comments hieronder en help elkaar verder!
En dan rest mij verder niets dan jullie heel veel succes wensen met het maken van je video! En mocht je het professioneel willen aanpakken, wij staan voor je klaar!