Het zoemt al een tijd rond: met 4k opnames heb je superieur videobeeld. Na de leveranciers van camera’s, adverteren makers van video er nu ook al mondjesmaat mee. Het is de toekomst, zeggen die partijen.

Daarin hebben ze wat ons betreft gelijk. Maar er zitten ook wel een paar nadelen aan.

Als een beeld twee keer zo lang en ook twee keer zo breed wordt dan wordt de hoeveelheid informatie ruwweg vier keer zo groot. En daarmee wordt de vraag naar verwerking en opslag ook vier keer zo groot. Dit soort apparatuur is nog maar mondjesmaat beschikbaar op de markt en daardoor zijn de investeringen overeenkomstig hoog.

De volgende stap in de keten is de distributie van de videoproducties. De traditionele CD’s en DvD’s zijn er niet geschikt voor. De nieuwe generatie Blue-Ray disks kunnen er mee over weg maar vragen wel om een aangepaste speler die de enorme datastroom aankan. Het aanbod aan – commerciĆ«le – speelfilms is dan ook (nog) beperkt.

Zogenaamde ‘streaming video’ via internet is onder andere via Youtube in beperkte mate mogelijk. Er zijn vrij veel klachten over ‘stotterende weergave’, doordat de internetverbinding de datastroom niet kan verwerken.

Televisies worden inmiddels aangeboden met 4k weergave mogelijkheid, maar echt profiteren daarvan kan de kijker alleen als de andere delen van de keten er voor zijn ingericht. Opmerkelijk is dat veel video bekeken wordt op mobiele apparaten zoals tablets en mobiele telefoons. Alleen de topmodellen daarin zijn in staat om HD weer te geven. En HD is – eenvoudig gezegd – de voorloper van 4k.

Links: